We horen graag van je! Jouw feedback wordt anoniem verwerkt in onze evaluatie, om de Queerkaart en de uitkomst van ons VVO-project te verbeteren.
Contacteer onsEen safe(r) space of veilige(re) en vertrouwde omgeving (VVO) voor LGBTQI+ personen is een fysieke of virtuele ruimte of een context waarin zij, al dan niet exclusief, samen zijn met gelijkgestemden en/of familie en vrienden. De mensen in de ruimte en eventuele organisatoren dragen het voornemen uit, en leven het ook na, om emotionele veiligheid te bieden zodat LGBTQI+ personen er aanvaarding, steun en afwezigheid van sociale normen ervaren.
Safe(r) spaces of VVO’s kunnen heel wat verschillende vormen aannemen. Misschien voel jij je zeer veilig in een bepaald (queer) café, of heb je een kapper die niet met mannen- en vrouwenprijzen rekent. Of misschien ken jij een groeiend initiatief uit de community dat een plek op de kaart verdient? Ook organisaties die inzetten op meer veiligheid kunnen een plekje krijgen op de kaart. Veiligheid bestaat in veel vormen, dus laat ons zeker weten waar jij je veilig(er) voelt!
De standaardkleur van onze pins is groen-roze. De blauwe pins duiden plaatsen aan die zijn toegevoegd in samenwerking met het Kwier Kaart-project van Pardon! Zine. In dit project werden ervaringen van queer personen verzameld op een kaart van Gent. De fysieke kaart werd deel van de expo Jong en Queer in de Sixties, die van 15 november 2024 tot eind maart 2025 te zien is in het AMSAB – Instituut voor Sociale Geschiedenis in Gent.
De Queerkaart komt uit een project rond Veilige(re) en Vertrouwde Omgevingen van Wel Jong en çavaria, met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen. De site wordt beheerd door een medewerker van Wel Jong of çavaria: die persoon houdt ook in de gaten welke spaces worden toegevoegd.
De safe(r) spaces die toegevoegd worden, komen uit de LGBTQI+ community. Het zijn mensen uit en rond onze community die ons laten weten waar ze zich veilig(er) voelen. De beheerders zijn dus niet zelf verantwoordelijk voor het toevoegen van safe(r) spaces, maar ze volgen de toevoegingen wel op.
Jazeker, graag zelfs! Onze Queerkaart groeit door jullie. Het is een kaart voor en door LGBTQI+ personen.
Via de knop ‘Nieuwe safe(r) space toevoegen’ op onze hoofdpagina kan je zelf een plaats, omgeving of context toevoegen waarin jij je veilig(er) voelt. Wanneer je het korte formulier invult, krijgen wij een melding. Wij bekijken je inzending, en keuren die goed als die voldoet aan onze voorwaarden.
Heb je feedback over de Queerkaart, dan kan je ons altijd contacteren via de knop ‘Contacteer ons’ op de hoofdpagina. Wij zullen je feedback bekijken en contact met je opnemen indien nodig. Je feedback kan anoniem verwerkt worden in onze evaluatie, om Queerkaart en de uitkomst van ons VVO-project te verbeteren.
Op de kaart vind je plaatsen die aangeduid zijn met het logo van ons project. Daar kan je op klikken om meer informatie te krijgen per plek. Je kan ook kiezen voor de lijstweergave. Dan verschijnen alle plaatsen binnen jouw selectie onder elkaar. Wil je nog specifieker zoeken? Dan kan je de zoekbalk gebruiken met relevante termen. Zoek je liever per provincie? Ook dat kan. Je vindt de verschillende provincies links.
Links staan groene tags. Die kunnen helpen om je zoekopdracht te verfijnen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een gratis safe(r) space, of is fysieke toegankelijkheid voor jou erg belangrijk? Dan kan je die tags selecteren. Je krijgt dan enkel de safe(r) spaces te zien die onder die tag ingedeeld zijn. We baseren ons voor de tags op de 7 B’s van toegankelijkheid. Meer informatie daarover vind je in de brochure ‘Gids over inclusieve communicatie’.
Dat kan! Dankzij jouw beoordelingen krijgen we een beter zicht op de ervaringen van LGBTQI+ personen. Wanneer je op een safe(r) space klikt, kan je een beoordeling schrijven. Was een plek écht uitzonderlijk veilig voor jou? Laat het ons weten! Ging er toch iets mis? Ook daar zijn we benieuwd naar. Samen houden we de Queerkaart up to date, en daarvoor is jullie input zeer waardevol.
Dat kan. Via de knop ‘Nieuwe safe(r) space toevoegen’ op onze hoofdpagina kan je je organisatie toevoegen. Let wel: onze beheerder zal je aanvraag evalueren, en je mogelijks contacteren met extra vragen. Deze kaart groeit in de eerste plaats vanuit de community, voor en door LGBTQI+ personen.
Veiligheid komt in veel vormen, en ziet er voor verschillende mensen anders uit. Toch gebruiken wij bepaalde basisvoorwaarden waaraan een safe(r) space moet voldoen voor die een plekje krijgt op de kaart.
We gebruiken zelf het model van de B’s van toegankelijkheid, waarbij vooral bereikbaarheid en betaalbaarheid en bruikbaarheid (of fysieke toegankelijkheid) voorop staan. We hebben ook eigen richtlijnen, die we gebruiken wanneer we meldingen ontvangen.
We verzamelen geen persoonlijke gegevens, behalve je naam, e-mailadres en andere gegevens die nodig zijn om onze Queerkaart website te onderhouden en gegevens over veilige plekken en recensies op te slaan. Je kunt meer lezen over de gegevens die we verzamelen, waarom we ze verzamelen en hoe we ze opslaan in ons uitgebreide privacy- en cookiebeleid.
Onze beheerder houdt e-mailadressen bij zodat we contact met je kunnen opnemen in geval van vragen of een datalek.